چطور یک وب‌لاگ فارسی بسازیم (نسخه‌ی ۲)

٭ نکته: اگر مشکلی در ساختن یا کارکردن با این راهنما، یا هر سوال دیگری درباره‌ی وب‌لاگ‌نویسی به زبان فارسی دارید، به وب‌سایت «ابزارهای فارسی» بروید. پاسخ بسیاری از سوال‌های خود را در آنجا از بین جواب‌هایی که به سوالات گذشته‌ی دیگران داده شده است، پیدا می‌کنید.
نشانی وب‌سایت ابزارهای فارسی: http://forum.persiantools.com/
مواد لازم:

۱) سیستم عامل ویندوز (Windows2000/ME/98/95/XP) {جدید}
۲) IE5.5 یا بالاتر (Netsacpe 6 به بالا هم قابل استفاده است)
۴) دسترسی به اینترنت
۳) داشتنِ حرفی برای گفتن و نوشتن

مراحل کار:

صفر - انتخاب ابزار مناسب:
برای درست کردن یک وب‌لاگ فارسی از ابزارهای اینترنتی زیادی می‌توانید استفاده کنید. وب‌سایت‌هایی از قبیل پرشین‌بلاگ و بلاگ‌سکای از مشهورترین نمونه‌های آنها هستند که چون مخصوص کاربران فارسی‌زبان ساخته‌شده‌اند، کارکردن با آنها بسیار ساده است. در صفحه‌ی اول آنها توضیح داده شده که چطور باید وب‌لاگتان را بسازید. این راهنما تنها برای کسانی است که می‌خواهند با استفاده از امکانات وب‌سایت Blogger، برای خودشان وب‌لاگ فارسی‌ بسازند.

۱-۱)اضافه کردن زبان فارسی به ویندوز XP/2000:
(اگر آن را دارید این مرحله را رد کنید)

- به اینجا بروید: Start>Settings>Control Panel>Regional Options
- در فهرست پایین، Arabic را تیک بزنید.
- در لیست بالا (Your Locale) زبان Farsi را پیدا کنید و آنرا انتخاب کنید.
- چیزهایی را که ویندوز لازم دارد در اختیارش بگذارید. (سی دی ویندوز)
- گوشه‌ پایینِ سمت راست صفحه، یک مربع با حروف EN می‌بینید. ازاین به بعد در هر نرم‌افزار یا Application درحال اجرا، اگر روی آن مربع کلیک کنید ‌می‌توانید FA یا زبان فارسی را انتخاب کنید و به فارسی بنویسید. (البته در همه‌ی نرم‌افزارها نمی‌توان از زبان فارسی استفاده کرد)

۲-۱)اضافه کردن زبان فارسی به ویندوز ME/98/95: {جدید}
(اگر آن را دارید این مرحله را رد کنید):

- نرم‌افزار فارسی‌ساز را از اینجا بگیرید و نصب کنید.
- کامپیوترتان را Restart کنید.
- حالا گوشه‌ پایینِ سمت راست صفحه، یک مربع با حروف EN می‌بینید. ازاین به بعد در هر نرم‌افزار یا Application درحال اجرا، اگر روی آن مربع کلیک کنید ‌می‌توانید FA یا زبان فارسی را انتخاب کنید و به فارسی بنویسید. (البته در همه‌ی نرم‌افزارها نمی‌توان از زبان فارسی استفاده کرد)

۲) ثبت‌نام در Blogger.com:

- بوسیله‌ی مرورگر یا Browser این نشانی را باز کنید: www.blogger.com
- در قسمت Sign Up یک شناسه و یک رمز عبور برای خودتان تعیین کنید و کلید Sign Up را بزنید.
- مشخصات درخواست شده را وارد کنید.
- اگر همه چیز درست انجام شده باشد،‌ برمی‌گردید به صفحه‌ی اول Blogger، با این تفاوت که سمت راست صفحه در قسمت آبی رنگ، عبارت "Your Blogs" را می‌بینید که در آن دو گزینه هست. یکی برای ساختن بلاگ جدید یا Create a new blog و دیگری برای خارج شدن یا Sign out
- Create a new blog را انتخاب کنید. (ممکن است دوباره مجبور شوید شناسه و رمز عبورتان را وارید کنید.)

۳) ساختن یک بلاگ‌ خام:

- ساختن هر بلاگ خام، چهار قدم دارد. اول باید عنوان و توضیح مربوط به بلاگ را به زبان انگلیسی (فعلا به فارسی نه) وارد کنید و مشخص کنید که آیا می‌خواهید وب‌لاگ‌تان در فهرست عمومی Blogger قرار گیرد یا نه. Next را بزنید. (همه‌‌ی این مشخصات را بعداً می‌توانید تغییر دهید. نگران نباشید.)
- در قدم دوم باید محل قرار گرفتن بلاگ را مشخص کنید. بهتر است برای شروع ، گزینه‌ی اول یعنی Host it at BlogSpot را برگزینید که بطور رایگان بلاگ شما را سایت BlogSpot قرار می‌دهد. ولی اگر می‌خواهید در جای دیگری صفحاتتان را قرار دهید باید گزینه‌ی دوم یعنی FTP it to your own server را انتخاب کنید که این راهنما فعلاً به این حالت نمی‌پردازد. Next را بزنید.
- در قدم سوم باید نشانی یا URL بلاگ‌تان را در سایت BlogSpot مشخص کنید که می‌تواند هر عبارتِ قبلاً اتنتخاب نشده‌ای باشد. (بهتر است در آن از _ یا اصطلاحا Underline اجتناب کنید.) بعد باید مربعِ کوچکِ مقابلِ عبارتِ I agree... را تیک بزنید. (البته بهتر است اول متن این موافقتنامه را که بین شما و Blogger است با دقت بخوانید. البته اغلب کسی حوصله‌ی خواندن آنرا ندارد!) Next را بزنید.
- در قدم چهارم یا آخر، باید قالب کلی یا Template بلاگ‌تان را برگزینید. (٭ نکته‌ی مهم: فقط دقت داشته باشید که هیچ کدام از Templateهای موجود در این صفحه، برای وب‌لاگ‌های فارسی مناسبت نیستند و بهرحال در مراحل بعدی باید از Template های مخصوص زبان فارسی استفاده کنید. پس در این مرحله فرقی ندارد که چه Templateی را انتخاب می‌کنید.) Next را بزنید.
- حالا باید چند ثانیه صبر کنید تا بلاگ شما ساخته شود. سپس بطور اتوماتیک وارد صفحه‌ی اصلی بلاگ‌تان می‌شوید که البته هنوز فارسی نشده‌است و اصطلاحاً هنوز خام است.

قالب‌های پیش‌ساخته‌ی فارسی

قالب ۱
  قالب ۲
□ صفحه‌ اصلی
□ صفحه‌ آرشیو
  □ صفحه‌ اصلی
□ صفحه‌ آرشیو
     
قالب ۴ (جدید)
  قالب ۳
□ صفحه‌ اصلی
□ صفحه‌ آرشیو
□ صفحه‌ اصلی
□ صفحه‌ آرشیو
     
    قالب۵ (جدید)
  □ صفحه‌ اصلی
□ صفحه‌ آرشیو

۴) فارسی کردن یک بلاگ خام:

- در بالای صفحه، پایین Address Bar مرورگرتان، چند کلید می‌بینید. یکی از آنها Template نام دارد. روی آن کلیک کنید.
- همه‌ی محتویات پنجره‌ی داخلی صفحه را انتخاب کرده و پاک (Delete) کنید. ولی صفحه را نبندید.
- از میان «قالب‌های پیش‌ساخته‌ی فارسی» که در سمت چپ صفحه واقع شده‌، یک قالب را به دلخواه انتخاب کرده و روی «صفحه‌ی اصلی» مربوط به آن قالب، Right-Click کنید. بعد از میان گزینه‌های منوی باز شده Save target as... را بزنید و فایل مذکور را در یکجا ذخیره کنید. بعد آنرا باز کنید و همه‌ی محتویاتش را انتخاب کرده و در حافظه‌ کپی (Copy) کنید. (برای این کار کافیست کلید Ctrl را نگه دارید و در همان حال کلید C را از فشار دهید.)
- دوباره به صفحه‌ی Template باز گردید و محتویات حافظه‌ی کامپیوتر را (که درواقع محتویات همان فایل تازه دریافت شده باید باشد) در این پنجره منتقل یا اصطلاحاً Paste کنید. (برای این کار کافیست که کلید Ctrl را بگیرید و کلید V را بفشارید)
- اگر متن جدید در پنجره‌ی مذکور بدون مشکلی وارد شده‌است، کلید Save Changes را بزنید. (و گرنه سه قدم اخیر را دوباره با دقت تکرار کنید.)
- حالا از بین کلیدهای بالای صفحه، Archive را انتخاب کنید.
- در قسمت بالای سمت راستِ صفحه‌‌ی جدیدی که باز می‌شود، روی archive template کلیک کنید.
- حالا دوباره از میان «قالب‌های پیش‌ساخته‌ی فارسی» که در سمت چپ همین صفحه واقع شده، روی «صفحه‌ی آرشیو» همان قالبی که انتخاب کرده‌اید Right-Click کنید. از میان گزینه‌های موجود در منوی باز شده، Save target as... را بزنید و فایل را پس از دریافت در یکجا ذخیره کنید. بعد آنرا باز کنید و همه‌ی محتویاتش را انتخاب کرده و در حافظه‌ کپی (Copy) کنید. (برای این کار کافیست کلید Ctrl را نگه دارید و در همان حال کلید C را از فشار دهید.)
- دوباره به صفحه‌ی Archive Template باز گردید ومحتویات حافظه کامپیوتر را (که درواقع محتویات همان فایل تازه دریافت شده باید باشد) درپنجره‌ی خالی بالای صفحه منتقل یا اصطلاحاً Paste کنید. (برای این کار کافیست که کلید Ctrl را بگیرید و کلید V را بفشارید)
- اگر متن جدید در پنجره‌ی مذکور بدون مشکلی وارد شده‌است، کلید Save Changes را بزنید. (و گرنه سه قدم اخیر را دوباره با دقت تکرار کنید.)
- حالا دوباره وارد صفحه‌ی اصلی بلاگ‌تان می‌شوید که در واقع صفحه‌ی Post یا نوشته‌هایتان است.

۵) آماده‌کردن صفحه‌ی «نوشتن» یا «Post» برای مطالب فارسی:

- صفحه‌ی Post یا همان صفحه‌ی ‌اصلی،‌ با یک نوار افقی سیاه‌رنگ به دو قسمت بالا و پایین تقسیم شده است. در بخش سفید رنگِ صفحه‌ی پایین، Right-Click کنید. از منویی که باز می‌شود، روی Encoding بروید تا باز شود. حالا ابتدا Auto-select را اگر فعال است، غیر فعال کنید (یعنی با کلیک کردن روی آن علامت تیک را از کنارش بردارید). بعد از بین فهرست زبانهای مختلف، Unicode (UTF-8) را برگزینید. (اگر آنرا در لیست نمی‌بینید More را بزنید تا فهرستِ کاملْ آشکار شود.)
- دقیقاً همین کار را دوباره در نوار خاکستری رنگِ بالای صفحه انجام دهید. (فقط و فقط این کار را باید در همان قسمت انجام دهید. در بخش سفید رنگ، امکان آن نیست)

۶) نوشتن مطلب فارسی:

- دوباره در بخش خاکستریِ بالای صفحه، Right-Click کنید و در پایینِ منویِ Encoding، گزینه‌ی Right-to-Left Document را انتخاب کنید.
- حالا در بخشِ سفیدِ بالای صفحه شروع به نوشتن کنید. (٭ نکته‌ی مهم: اگر با ویندوز ۲۰۰۰ کار می‌کنید، به دلیل اشکالی که در حرف «ی» هست، باید همیشه بجای فشار دادن کلید D که برای زدن «ی» استفاده می‌شود،‌ از Shift-X استفاده کنید.)
- اگر می‌خواهید بخشی از متن‌ِ نوشته‌شده‌تان را با یک Hyperlink به یک صفحه‌ی دیگر ارجاع دهید،‌ ابتدا آن بخش از متن را با استفاده از ماوس یا کلید Shift انتخاب یا به‌اصطلاح Select کنید. بعد کلیدی که شکل یک کره‌ی زمین و یک گیره‌ی کاغذ را دارد بزنید. بعد در پنجره‌ی کوچکی که باز می‌شود، آدرس صفحه‌ی مورد نظرتان را وارد کنید و OK را بزنید.
- پس از اینکه نوشتن مطلبتان پایان یافت، کلید Post & Publish را بزنید تا هم متن‌تان به بانک اطلاعاتی اضافه شود و هم صفحه‌ی اینترنتی بلاگ‌تان با متن جدیدی که نوشته‌اید اصطلاحاً به‌روز یا Update شود.
- پس از هر بار زدنِ Post، مطلب نوشته شده، در قسمت پایین صفحهْ دیده می‌شود و امکان تغییر آن هم با زدن Edit وجود دارد.
- برای دیدن صفحه‌ی ساخته شده و تست کردن آن، کافیست که روی view web page در قسمت سمتِ چپِ نوارِ سیاه‌رنگِ وسطِ صفحه کلیک کنید.
- پس از پایان کار، حتما کلید Sign Out را در بالای صفحه در سمت راست را فشار دهید.


۷) شناساندن بلاگ و افزودن آن به فهرست‌ها:

برای اینکه خوانندگان بیشتری بیابید بهتر است بلاگ‌تان را در فهرست‌های مختلف اضافه کنید. تعدادی از مهمترین این فهرست‌ها از این قرار است:

- بلاگ‌نما: blognama.com

- Blogdex: blogdex.media.mit.edu.

- Daypop: www.daypop.com/submit.htm


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد